Μαγειρεύοντας τον έρωτα

love<<Κοίταξέ την. Κλείσε τα μάτια. Μάσησέ την αργά. μέχρι που να γίνει δική σου. Είναι η επαφή σου με τη γη. Και το κάθε αβγό από χαβιάρι υπόσχεται έναν κόσμο άγνωστο, μαγικό, επικίνδυνο. Σαν μια σχέση που αρχίζει ακριβώς τώρα».Έρωτας και φαγητό: οι πιο σημαντικές απολαύσεις της ζωής. Η προσπάθεια σύγκλισης των δύο αυτών απολαύσεων παρατηρείται από την αρχαιότητα. Από τότε ο άνθρωπος συνέδεε κάποιες τροφές με την αύξηση της ερωτικής επιθυμίας. Οι αποκαλούμενες «αφροδισιακές» τροφές, το όνομα των οποίων προέρχεται από την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα και της ομορφιάς, συνιστούν παμπάλαια και μάλιστα παγκόσμια πρακτική.

Είναι φανερό, πως ο άνθρωπος έψαχνε και εξακολουθεί να αναζητά μέσα από τις τροφές τρόπους για να διασφαλίσει γονιμότητα, σεξουαλική ρώμη και, συνεπώς, ερωτική απόλαυση.
Σοκολάτα που ρέει, τυρί που λιώνει, μαρμελάδα που κυλά αργά και ενσωματώνεται με μια λαχταριστή βάση για τάρτα. Ο συμβολισμός του φαγητού, της ερωτικής κουζίνας, των γεύσεων, της εικόνας και της μυρωδιάς παίζει καθοριστικό ρόλο στη σεξουαλική επιθυμία. Πολλές φορές, η προετοιμασία ενός γεύματος είναι από μόνη της μια άκρως ερωτική διαδικασία, ενώ η γεύση μιας καινούργιας συνταγής είναι ικανή να διεγείρει τις αισθήσεις και τον ουρανίσκο μας.

Αν όμως το «κλειδί» για τη βελτίωση της σεξουαλικής μας επιθυμίας είναι η διατροφή, το «αντικλείδι» είναι σίγουρα η ψυχική μας διάθεση. Και είναι γνωστό ότι το φαγητό, όπως και το τελετουργικό του, συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της λίμπιντο.

Συνεπώς, ένα καλό τραπέζι είναι μια ευφορική διαδικασία, τόσο σε συμβολικό όσο και σε βιοχημικό επίπεδο. Οι γεύσεις, οι μυρωδιές, το αλκοόλ, και η χαλαρή ατμόσφαιρα, ακόμη και οι συνειρμοί στη διάρκεια ενός δείπνου, μάς απεγκλωβίζουν από το δεσποτικό Εγώ μας και μάς χαλαρώνουν από το «συντηρητισμό» που μας επιβάλλει ο κοινωνικός μας ρόλος. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο οργανισμός αντιδρά συνθέτοντας ουσίες που είναι υπεύθυνες για την ενίσχυση της ερωτικής μας διάθεσης. Η δύναμη του νου είναι τόσο ισχυρή, που μία τροφή μπορεί και να λειτουργήσει ακόμη και ως placebo (ψευδοφάρμακο). Μπορεί, δηλαδή, να θεωρήσουμε πως συμβάλλει στην αύξηση της σεξουαλικότητά μας, χωρίς ουσιαστικά να ευθύνεται αυτή, άλλο το μυαλό μας.

Αν ένας φίλος μας πει πως έφαγε μύδια με μια υπέροχη σάλτσα και έκανε πέντε φορές έρωτα, θα το δοκιμάσουμε. Ίσως, μάλιστα, να καταφέρουμε να σπάσουμε και το ρεκόρ του. Πολλές φορές αυτό που ακούμε, το πιστεύουμε πολύ περισσότερο από αυτό που διαβάζουμε, καθώς επικαλούμαστε την εμπειρία του άλλου».

Μερικά από τα πιο αξέχαστα «δείπνα για δυο» έχουν ξεκινήσει σε μια κουζίνα, πάνω από ένα ριζότο που αργοχυλώνει ή μια σοκολάτα που λιώνει στο μπαιν μαρί, με δοκιμές από την κατσαρόλα με το ίδιο κουτάλι, που λένε όσα δεν θα χρειαστεί να πείτε με λόγια. Άλλωστε, όπως δίδαξε και η ταινία ΄΄Επικίνδυνες μαγειρικές», το να κατακτάς τον άνθρωπο που επιθυμείς μοιάζει με το μαγείρεμα μιας πατάτας:

«Το ξεφλούδισμα της πατάτας είναι το μυστικό. Πρώτα την αφήνεις στο νερό να μαλακώσει. μετά τη γδέρνεις βίαια ξυπνώντας τα ένστικτά της. Καμιά φορά χρειάζεται να πονέσουν τα υλικά μας ώστε να απελευθερώσουν αυτό που με το χάδι δεν μπορούν.»

Σοφία Γαλάνη

Σε ψηλά τακούνια

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s